Μάθετέ του να προσφέρει όχι μόνο να δέχεται!


Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν να προσμένουν. Τους κάνει καλό να περιμένουν τον Άγιο Βασίλη αλλά μάθετέ τους πως τα ακριβά δώρα μπορεί να μας προσφέρουν χαρά αλλά δεν είναι κι αυτά με τη μεγαλύτερη αξία. Πώς;
  1. Ζητήστε τους να σκεφτούν να προσφέρουν αυτά ένα δώρο σε κάποιον που αγαπούν. Δώρο που δεν αγοράζεται αλλά οι άνθρωποι που θα το δεχτούν θα χαρούν περισσότερο κι από το να λάβουν όλο το χρυσάφι του κόσμου. Οδηγήστε τις απαντήσεις τους, κάνοντάς το να μοιάζει με παιχνίδι ή γρίφο. Ένα φιλάκι, μια αγκαλίτσα, ένα μεγάλο χαμόγελο, μια ζωγραφιά, ένα όμορφο ποιηματάκι, ένα μικρό γλυκό που θα φτιάξετε μαζί για κείνους που αγαπούν ή ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε είναι ανάμεσα στη λίστα των σωστών απαντήσεων.
  2. Μάθετέ τους να ανταποδίδουν όταν τους προσφέρουν ένα δώρο. Είναι σημαντικό να καλλιεργήσετε μέσα τους το αίσθημα της ευγνωμοσύνης γιατί διαφορετικά θα καταλήξουν να πιστεύουν πως όλοι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι απέναντί τους -και δυστυχώς, ο κόσμος των ενηλίκων είναι γεμάτος από τέτοιες συμπεριφορές. Το δώρο είναι μια πράξη νιαξίματος και προσφοράς, κάτι που μας μαθαίνει να παίρνουμε χαρά μέσα από τη χαρά των άλλων. Το να δέχονται είναι το ίδιο σημαντικό με το μάθουν να προσφέρουν. Κι είπαμε πως προσφορά μπορεί να είναι ένα καλό λογάκι ή μία ζωγραφιά που φτιάχτηκε με αγάπη.
  3. Μάθετέ τους το «ευχαριστώ»! Μάθετέ τους να λένε ευχαριστώ όταν τους δίνουν κάτι. Δεν υπάρχει πιο λυπηρό θέαμα από ένα παιδί που σου τραβάει το δώρο από τα χέρια κι ύστερα σου γυρίζει την πλάτη για να το ανοίξει μόνο του. Βέβαια, για να μάθουν να το λένε πρέπει πρώτα να το έχουν ακούσει από σας πολλές φορές γιατί οι καλοί ή οι κακοί του τρόποι -ειδικά σε αυτές τις ηλικίες- δεν αντανακλούν τίποτα περισσότερο από τη δική σας συμπεριφορά.
  4. Μην το κακομαθαίνετε! Δεν είναι στα πολλά η ευτυχία, αντιθέτως! Ένα παιδί με ένα δωμάτιο γεμάτο ακριβά δώρα, δεν είναι μόνο ό,τι στο τέλος θα πάψει να τα εκτιμάει αλλά ούτε και θα μπορεί να βρει ανάμεσά τους κάτι να το ευχαριστήσει.
  5. Αυτές τις μέρες, φτιάξτε κουλουράκια με τα παιδιά. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν στην κουζίνα αναθέτοντάς τους απλές δουλίτσες. Φτιάξτε καρτούλες και σκεφτείτε να ζωγραφίσετε κάτι ιδιαίτερο για τον κάθε καλεσμένο σας.
  6. Εκμεταλλευτείτε την περίοδο των εορτών και οργανώστε παιχνίδια ομαδικά που δεν έχει σημασία τόσο ο νικητής όσο η συνεργασία.
  7. Ζητήστε του να προσφέρει ένα από τα παιχνίδια του -αν έχει πολλά- σε ένα άλλο παιδάκι που έχει λίγα και θα χαρεί πραγματικά.
Αυτά... Μα πάνω απ' όλα δείξτε του την αγάπη σας ουσιαστικά όχι μόνο αγοράζοντάς του πράγματα!