Οι παγίδες του ύπνου


 
child-sleep-386

Κάποιες καθημερινές συνήθειες μπορεί να εμποδίζουν το παιδί σας να κοιμηθεί καλά.
Αν το παιδί σας δεν κοιμάται τις ώρες που πρέπει, ξυπνά ξαφνικά τη νύχτα ή πετάγεται από το κρεβάτι του νωρίς-νωρίς κάθε πρωί, ίσως το πρόβλημα να οφείλεται σε κάτι απλό, το οποίο μπορεί να αλλάξει γρήγορα και εύκολα. Να λοιπόν μερικές «παγίδες» του ύπνου που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί.
• Τα ξενύχτια του Σαββατοκύριακου: «Δεν έχει σχολείο αύριο» σκέφτεστε και αφήνετε το παιδί σας να ξαγρυπνήσει μέχρι αργά, αφού «ούτως ή άλλως μπορεί να ξυπνήσει ό,τι ώρα θέλει». Τελικά όμως ξυπνάει νωρίς, και μάλιστα πετάγεται σαν ελατήριο για να μη χάσει τις παιδικές πρωινές εκπομπές. Έτσι, το βιολογικό του ρολόι αποσυντονίζεται και δυσκολεύεται να ξαναμπεί σε ρυθμό.
• Λίγη τηλεόραση πριν κοιμηθεί: Υποκύπτετε στις πιέσεις του νομίζοντας ότι θα χαλαρώσει και θα κοιμηθεί πιο εύκολα, το παιδί όμως όχι μόνο δεν νανουρίζεται, αλλά με όλες τις αισθήσεις στο ζενίθ παρακολουθεί με ενδιαφέρον το αγαπημένο του σίριαλ και ξαγρυπνά ακόμα πιο πολύ.
• Μπαίνει φως από το δρόμο στο δωμάτιό του: Βάλτε οπωσδήποτε χοντρές κουρτίνες που δημιουργούν συσκότιση, γιατί η έκθεση στο φως ξυπνάει τα παιδιά πιο εύκολα και από το δυνατό θόρυβο. Άστε που το παιδί νομίζει ότι έχει ξημερώσει και ξυπνά πολύ νωρίς.
• Δεν κάνει αρκετή γυμναστική: Αν το παιδί σας είναι όλη μέρα μπροστά από έναν υπολογιστή, μπορεί να έχει προβλήματα ύπνου. Πρέπει να κινείται περισσότερο, γιατί η φυσική δραστηριότητα δημιουργεί υγιή κόπωση που ευνοεί τον ύπνο.
• Τρωει σε ακατάστατες ώρες: Αν τα γεύματα είναι άστατα, το σώμα δεν μαθαίνει πότε χρειάζεται φαγητό. Γι' αυτό τα παιδιά που τρωνε ακανόνιστα συνήθως πεινάνε περισσότερο και η πείνα αυτή προκαλεί εκνευρισμό, με συνέπεια να ηρεμούν δυσκολότερα όταν έρθει η ώρα του ύπνου.